10 tips til hva du bør tenkte på når du skal kjøpe symaskin

Inspirasjon til kjøp av ny symaskin.

 

Går du og tenker på å kjøpe deg en symaskin? Er du nybegynner, og ser du etter en helt enkel symaskin? Eller er du mer erfaren og trenger litt ekstra tips? Uansett hvilket nivå du ligger på, så er det en del ting du bør ta i betraktning når du skal kjøpe en symaskin. Å velge riktig symaskin kan spare deg for mye penger og frustrasjon, og det trenger ikke å koste skjorta! Derfor skal jeg komme med noen generelle betraktninger og 10 konkrete ting du bør tenkte på når du skal kjøpe symaskin. Men først noen overordne spørsmål:

Hvor mye penger skal jeg bruke?

Det viktigste du gjør når du skal kjøpe deg ny symaskin er at du ikke løper og kjøper den første og billigste symaskinen du finner. Det er fullt mulig å kjøpe en symaskin som er billig og bra, men her må man undersøke litt før man handler. Du trenger altså ikke å brenne av 50 000 på en Husqvarna EPIC 980Q, eller noe lignende. Men det er viktig å tenke på hva du skal bruke symaskinen til og hvor mye du skal sy før du bestemmer deg. For nybegynnere og de uten spesielle behov er det mange gode symaskiner av høy kvalitet mellom 2 500 og 6 000. Her får du gode symaskiner som vil gi deg mye syglede i lang tid framover. For de litt mer ambisiøse og erfarne ligger gode symaskiner til hjemmebruk often mellom 8 000 og 15 000. Da får du symaskiner som er raskere, kraftigere, større og generelt gir deg mulighet til å sy mer avanserte prosjekter inkludert quilting og tykk/kraftige tekstiler uten problemer. Det du også får på litt dyrere symaskiner er differentialmating av stoff, som gjør at du unngår at elastiske stoffer blir dratt ulikt på over- og undersiden. For de profesjonelle og de som syr på heltid, så er det ikke uvanlig å se symaskiner mellom 20 000 og 50 000, men her snakker vi om veldig eksklusive symaskiner og de som kjøper disse vet ofte nøyaktig hva de ser etter.

Hvor bør jeg handle?

Hvis du bor i nærheten av en god og trygg forhandler som selger den symaskinen du ønsker, vil jeg anbefale at du handler der. Da har du mulighet til å teste symaskinen før du kjøper, og du støtter din lokale forhandler. Det viktigste er at du alltid kan få hjelp hvis du lurer på noe, og forhandlerne kan ordne service på et autorisert verksted etter behov. For å ikke snakke om enkel tilgang på tilbehør og reservedeler. Dersom du ikke finner symaskinen du er ute etter så kan du alltid kontakte oss i Min Symaskin - så hjelper vi deg med å finne den maskinen som passer nettop for deg. Målet er at du skal kunne si "Min symaskin".

Hvilket merke skal jeg kjøpe?

Når de kommer til valg av merke på symaskiner så bør man rett og slett sette seg ned på symaskinen og prøve selv. Noen sverger alltid til Janome, andre mener at Brother er best, men andre igjen mener at Husqvarna er det eneste som gjelder. Valg av symaskinmerke er litt som å kjøpe bil. Husqvarna er Volvo, Janome er Lexus og Brother er Toyota. Min mor slo til på en Husqvarna EPIC 980Q og er superfornøyd, men 50 000 er litt i overkant for de fleste. En venn er superfornøyd med sin Janome Easy Jeans til 6 tusen, og en annen er fornøyd med sin Husqverna Sapphire 930 til 13 lapper. Hadde jeg hatt råd, så hadde jeg nok gått for en Rolls-Royce som min mor, men det skal mye sying til for å rettferdiggjøre noe sånt!

Vi har god erfaring med Janome, Brother, Pfaff og Husqvarna. Det betyr ikke nødvendigvis at du må velge en av disse, men det er i hvert fall trygge valg alle tre. Vi fører for øyeblikket Janome og Brother fordi dette er våre favoritter.

Til syvende og sist er det hva som dekker ditt behov, og hva som føles godt når du setter deg ned for å sy.

Elektronisk eller mekanisk symaskin

Dette er det evige spørsmålet som minner veldig om valg av automatgir eller manuelt gir på bilen. Man mener at mekaniske symaskiner er det eneste som føles riktig og at opplevelsen er mye mer solid. Disse maskinene er mer solide og er ofte enklere i bruk, men til gjengjeld er de også litt tyngre og lager mer støy. Elektroniske symaskiner er på sin side ofte litt dyrere, men er mer kompakte, lager mindre støy og har ofte langt mer avanserte egenskaper som kan gjøre syopplevelsen mer behagelig.

Her er en liste med 10 elementer du bør tenkte på uavhengig av merke og pris.

1. Automatisk festing av tråd

En av de mest praktiske funksjonene på en symaskin er automatisk festing og knyting av tråden når man er ferdig med en søm. Dette er utrolig praktisk og i tillegg sikrer et mer slitesterk resultat kontra å gjøre det manuelt. Hvis dette ikke gjøres automatisk så må du manuelt føre overtråden ned og knyte med undertråden. Dette er ikke like robust som den automatiske funksjonen, og tar mye tid dersom du må gjøre det manuelt. Du finner denne funksjonen på elektroniske symaskiner i mellomklassen og oppover - et eksempel på dette er Janome Allvis 740DC

2. Tråklefunksjon

Det er ofte praktisk å tråkle med midletidig søm før man syr den endelige sømmen med. For å tråkle på symaskin bør maksimum stinglengde være 5 mm eller mer, ellers tar det mye tid og energi å sprette opp stingene i ettertid.

3. Knapphullfunksjon

Hvis du syr mye klær med knapper og tilhørende knapphull, så bør du vurdere en symaskin som har gode funksjoner for dette. De fleste symaskiner har funksjoner for å sy knapphull og knapper, men det er unntak når det gjelder de aller billigste symaskinene. Vær likevel oppmerksom på at kvaliteten og utførelsen varierer veldig, og det kan være lurt å teste hvor bra dette fungerer på nettopp den symaskinen du tenker å kjøpe. Dette kan spare deg for mye tid og frustrasjon når du sitter der og skal sy mange knapper og knapphull.

4. Glidelåstrykkfot

Hvis du syr klær så er det viktig med en funksjon for å sy glidelås. Disse kommer i ulike varianter og ikke alle fungerer like godt. Undersøk dette nøye før du bestemmer deg.

5. Blindsøm/faldsøm

Hvis du skal legge opp skjørt, sy opp dressbukser eller gardiner så er blindsting helt essensielt. Det er viktig at dette fungerer bra, og kvaliteten på dette kan variere veldig fra maskin til maskin. Min anbefaling er at du setter deg ned å tester hvordan funksjonen er på den symaskinen du er interessert i å kjøpe. Husk at blindsøm krever litt øvelse, så her er det viktig med tålmodighet.

6. Frihåndsquilt 

Hvis du planlegger å gjøre lappeteknikk eller frihånds-quilt på symaskinen, så er det essensielt at du kan senke undertransportøren og eller dekke den til slik at stoffet kan bevege seg fritt mens du quilter. Ta derfor å undersøk om symaskinen din støtter dette før du tar et valg.

7. Spolefunksjon for undetråd

Å kunne spole undertråden er en nødvendighet. Hvis du ikke har en egen spolemaskin, så er dette kritisk at symaskinen din kan gjøre. Vær oppmerksom på at de billigste symaskinene av og til mangler dette.

8. Tvillingnåler

Tvillingnåler kan brukes til for eksempel å sy ermer på t-skjorter og dekorative sømmer på jeans. Hvis du planlegger å sy doble sømmer, så er det viktig at du sjekker at symaskinen har mulighet for dette. Alternativet er å sy to ganger, men med tvillingnåler er du nesten garantert et perfekt resultat!

9. Differentialmating

Dette er en funksjon du ofte bare finner på dyre symaskiner over 10 000. Kort fortalt så hjelper funksjonen å balansere mating av stoff når du syr to lag. Dette skjer fordi trykkfoten holder igjen det øverste laget, mens undertransportøren flytter det nederste laget. Effekten er at du strekker det øverste laget og gjør det lengre enn det nederste. Noen som jeg tror alle opplever som ekstremt frustrerende! 

Hvis du har råd til en symaskin med differetialmating så anbefaler jeg dette på det sterkeste.

10. instruksjoner

Spesielt for nybegynnere så er det en stor fordel at instruksjonsmanualen er utfyllende og lett å følge. Ta en rask titt på manualen og se om den gir deg den nytten den bør gi. I tillegg er det verdt å ta en titt på YouTube. Hvis du finner en serie med instruksjonsvideoer på nettopp den symaskinen som du vurderer å kjøpe, så er det en stor stor bonus! Du har nettopp ordnet deg et gratis sykurs. 

Jeg håper dette er til hjelp for noen. Følg oss gjerne på Instagram eller på Facebook for inspirasjon og flere tips og triks.

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post