Hva er en coverlock-maskin og hva brukes den til?

Lurer du på hva en coverlock-maskin er, og hva den kan brukes til? Den enkleste måten å forklare det på er rett og slett med å se på hva en coverlock-maskin brukes til. Ser du den doble sømmen på T-skjorten din? Det er ikke bare en dekorativ søm, men også en spesiell søm som lar plagget strekke seg uten at sømmen ryker!
eksempel på bruk av coverlock-symaskin.

 

Coverlock er et komplement til en vanlig symaskin, og er oftest brukt av profesjonelle eller andre som jobber mye med klær. Disse maskinene syr profesjonelle stretch falder og dekorative sømmer. En coverlocker har den doble funksjonen at den dekker til stoffkanter samtidig som den lar stoffet beholde elastisiteten. Dette er spesielt nyttig når du lage klær av strikkede stoffer eller syr andre sømmer som trenger å beholde elastisiteten. 

Jeg har allerede en Overlock-maskin. Hvorfor trenger jeg en coverlock-maskin?

Overlockers formål er å rydde opp sømmer og forhindre at stoffet revner eller går i oppløsning langs kanten. Overlock-maskinen kutter bort overflødig stoff og syr samtidig pene sting langs kanten.

En coverlockmaskin har en gripemekanisme på sammen måte som en overlocker, men den har ikke en stoffkniv. Det den gjør er ganske enkelt å sy fald eller dekorative kantbånd.

Her ser du eksempel på dekorative kantbånd sydd med en coverlock-maskin:

Eksempel på hvordan en coverlock-symaskin syr kantbånd på et plagg

Under ser du hvordan en coverlock-maskin syr vanlig fald med to nåler:

Eksempel på coverlock søm med to nåler på et klesplagg

Coversøm fungerer godt på vevde stoffer ved å hindre dem i å rakne. Sømmen den lager beholder stretch i stoffet.

Hvor mange nåler trenger jeg?

Coversøm-maskiner kan sy med en, to eller tre nåler, pluss en griper under.

Med en enkelt nål vil coverlock sy en enkelt fin elastisk rettsøm.

Hvis det brukes tre nåler, vises tre linjer med parallelle sømmer på oversiden av stoffet.

Det desidert vanligste er å bruke to nåler for å oppnå en klassisk dobbeltsøm.

Siden det er tre nåleposisjoner, kan du enten velge å fjerne venstre eller høyre nål for to sømmerader, som ligger ganske tett sammen. Den smale dekksømmen er ideell for lette delikate stoff eller når du syr mindre plagg som barneklær.

Du kan også velge å fjerne den sentrale nålen for å lage et bredere sett med masker. Dette er den foretrukne innstillingen for voksne klær og kraftigere stoffer. Men alt avhenger egentlig av det utseendet du ønsker.

Hvis du er ivrig på å sy klær, så anbefaler vi en egen coverlock-maskink. Jeg kan på det varmeste anbefale Janome Cover Pro 2000CPX. Med lite plass så er det også mulig å gå for en kombinasjonsmaskin som både syr overlock og coversøm på samme tid. Da kan Janome Baby Lock Gloria være en perfekt symaskin for deg.

Ta gjerne kontakt hvis du lurer på noe!

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post