Hva er en overlock-symaskin?

Det er få ting som er så frustrerende som et plagg som går i oppløsning etter et par runder i maskinen. Dette skjer fordi linningen ikke er avsluttet med en overlocker, slik at sømmonnet rakner.
Overlockeren kommer deg til utsetting! En overlock-symaskin brukes til å trimme/klippe stoffkanten og syr rundt sømmonnet på ett eller flere lag med stoff i en og samme operasjon. Overlock-sømmen er fleksibel og veldig robust, spesielt med 4 tråder. Sømbredden, sømlengden og antall tråder er noen av variablene man kan stille når man syr med en overlock-maskin. Et klassisk eksempel på overlock-søm ser du på bildet under.
overlock eksempel på søm - copyright Ismoon (talk) 17:12, 26 December 2019 (UTC)
Dersom du syr mye med stretchstoffer som for eksempel barneklær og sportsklær, da vil du i mange tilfeller klare deg med kun en overlocker. Disse sømmene tåler mye bruk, og ser i tillegg veldig bra ut. En overlocker vil også kunne for eksempel sy flatlock-sømmer, og andre praktiske sømmer som du vil lære mer om under.

Hva kjennetegner overlock-søm?

En overlock-sting skiller seg fra en vanlig symaskin-sting ved at den bruker løkker laget av flere tråder i stedet for en enkelt spole. Loopere sørger for å lage trådløkker som passerer fra nålens tråd og til kantene av stoffet, slik at kantene av stoffet befinner seg innenfor sømmen. Under så ser du en illustrasjon på vanlig 3-tråds overlock.

illustrasjon på 3-tråds overlock sting bilde fra: Bastianow

Hva er de ulike overlock-variantene?

Overlock lages vanligvis ved hjelp av 3 tråder, men det finnes 1-, 2-, 3-, 4- og 5-tråds varianter, og ulike maskiner gir ulike muligheter. La oss se kort på de vanligste variantene.

4-tråds overlock

eksempel på 4 tråder overlock

4-tråds overlock-søm benytter en ekstra nål i prosessen, og lager den kraftigste sømmen. Dette er den mest bruke overlock-sømmen, og hvis du sjekker plagget du har på det akkurat nå, så er sannsynligheten stort for at du ser en 4-tråders overlock-søm. Sømmen brukes på strikkede og vevde stoffer som trenger å være slitesterk og ha stretch.

3-tråds overlock

eksempel på 3 tråds overlock

3-tråds overlock minner veldig om 4-tråds overlock, men den er "lettere" og ikke like slitesterk som 4-tråderen. Dette er fordi den sys med kun én nål uten den ekstra parallelle sømmen du ser på 4-tråderen. Det er likevel en bra søm som fungerer ypperlig for strikkede og vevde stoffer som ikke blir utsatt for mye slitasje.

2-tråds overlock

Eksempel på 2 tråds overlock søm

Dette er en enda enklere variant som fungerer mer som en fin og dekorativ kant på stoffer som ikke krever noe særlig i forhold til slitasje.

2-tråds flatlock

2 tråds flatlock søm eksempel overlock

En flatlock-søm er en søm som brukes for å sammenføye to stoffer som skal ligge flatt mot hverandre. En 2-tråds flatlock er elastisk og har grei slitestyrke. Du finner disse ofte på treningsklær, og som dekorative sting.

Rullesøm

Eksempel på rullesøm med overlocker

Det er også mulig å lage en rullesøm hvor stoffkanten er rullet inn i stedet for å bli kuttet. Dette er en fin søm for lette stoffer hvor kanten blir nesten usynlig og gir den et mer ekslusivt preg. 

Hva slags transportører finnes det på en overlock-maskin?

Det finnes overlock-maskiner med differantialmating, som gir deg ekstra muligheter. Når du jobber med for eksempel strikkede stoffer kan du sy rynker og bølger ved å justere matingen.

Kan en overlock-maskin erstatte en vanlig symaskin?

Selv om enkelte prosjekter kan gjøres utelukkende med overlock, så erstatter disse absolutt ikke en vanlig symaskin. Du vil fortsatt ha behov for en vanlig symaskin til å sy dekorative sting, glidelås, knapphull, og vanlig rettsøm/sikksakksøm. En overlock-maskin kan ikke gjøre dette.

Hvilken maskin er best?

Som alltid når man kjøper symaskiner, så avhenger dette av hvilket bruk og hvilket budsjett man forholder seg til. Ta deg litt tid til å lære om de ulike variantene, og se hva som dekker ditt behov. Generelt så er de dyrere og mer eksklusive variantene mer fleksible og tilbyr en del hendige funksjoner som gjør arbeidet mye lettere. Dette gjelder justering av trådspenning, automatisk nål-i-treder og treding looperene - noe som kan spare deg for mye tid og frustrasjon dersom du skal sy mye mer overlock.
Vår favoritter er Janome Mylock 644D som en brukervennlig og populær innstegsmodell, og Baby Lock Acclaim for de ambisiøse og kravstore.

Trenger jeg egentlig en overlock-maskin?

En overlock-maskin er absolutt ikke nødvendig, men den vil gjøre ting mye enklere hvis du syr mye klær, spesielt barneklær og klær med mye stretch med behov for slitestyrke. Dette er maskinen som som oftest lager disse proffe sømmene du ser på klærne som du kjøper i butikken.
En overlocker vil være smart dersom du:
  • Ønsker å ferdigstille prosjekter raskt og effektivt med slitesterk søm
  • Ønsker et mer profesjonelt resultat og høyere kvalitet
  • Syr mye med tynne og lettes stoffer som for eksempel silke og chiffong
  • Syr klær med mye stretch - for eksempel barneklær og sportsklær
Jeg håper dette var oppklarende. Spør oss gjerne hvis du lurer på noe!

You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post