Hva er en stingplate på en symaskin?

Symaskin nåleplate illustrasjon
En stingplate på en symaskin er den platen som er laget av metall og ligger plassert under symaskinens nål og trykkfot. En stingplate er normalt festet på plass med skruer, men noen symaskiner har også en hurtigutløser. Dette er svært praktisk for eksempel i forbindelse med vedlikehold - når man åpner opp og renser ut av spolehuset.
  • Stingplaten har et hull eller et spor der hvor nålen passerer gjennom når den beveger seg opp og ned i syprosessen. Den er utformet på en slik måte at den gir rom for ulike nåleposisjoner.
  • Den gir stoffet en glatt overflate den kan bevege seg over.
  • En stingplate har også åpninger for at undertransportøren skal kunne bevege seg for å flytte stoffet. Undertransportøren kan også senkes eller deaktiveres for å gjøre frihåndsquilting og stopping.
  • Du ser undertransportørene kommer opp av stingplaten gjennom de lange rektangulære hullene på bildet under. 

undertransportører stikker opp gjennom stingplaten

Disse stingplatene kommer i ulike utforminger. De fleste er rektangulære, men også en del som er utformet som halve ovaler.

Hva betyr markeringene på en stingplate?

Stingplater er vanligvis markert med rillede linjer på hver side av der synålen penetrerer. Disse rillene markerer avstand og er ment som hjelpelinjer når du syr sømmonn av ulik bredde. Dette er oppgitt vanligvis i både mm og inch.

Vanlig sømmon er vanligvis rundt 1 cm på klær og 1/4 inch på quilt. Det er alltid en god idé og sjekke mot en referanse for å være sikker på at du har målt/brukt stingplaten riktig.

Det finnes også andre markeringer på mer avanserte maskiner. Disse viser gjerne vinkler og andre ting som kan være hendig i viss situasjoner. På de mest avanserte maskinene kan man gjerne ha ulike stingplater til ulike trykkføtter.

Kan du fjerne symaskinens stingplate?

Stingplaten skal kun fjernes når man driver med vedlikehold, og for noen symaskiner når man skal skifte ut undertråden/spolen. Rommet under stingplaten blir ofte fylt med lo og trådrester, og i enkelte tilfeller så kan det være hensiktsmessig å rense dette området ganske ofte. De meste aktive syerne renser området daglig, men de fleste kanskje har behov på månedlig basis.


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post