Kjøpeguide: Hvilken symaskin skal jeg kjøpe?

Tenker du på å kjøpe ny symaskin? Lurer du på hvilken symaskin som passer til nettopp deg? I denne guiden hjelper vi deg med å finne symaskinen som passer dine behov og ditt budsjett. Les mer om hva du bør tenke på når du skal kjøpe symaskin - inkludert de beste kjøpene til ulik bruk enten du er nybegynner, viderekommen eller ekspert!

Mange lurer på hva som er viktig å tenke på når man kjøper en symaskin og gjerne hvilken symaskin som er best for nybegynnere, hvilken symaskin som er billig og bra, eller rett og slett hvilken symaskin som er best. Uansett hva du ser etter, så anbefaler vi at du tenker gjennom hva du skal bruke symaskinen til, gjerne test litt ulike symaskiner, og finn en symaskin som dekker dine behov. Med disse tipsene og anbefalingene er du sikker på å finne din nye symaskin som oppfyller dine krav og passer innenfor ditt budsjett.

Les videre så får du svar på alle disse spørsmålene.

Min Symaskin hjelper deg med å finne riktig symaskin for nettopp deg ditt budsjett og dine behov

Denne artikkelen er lang og detaljert, og jeg oppfordrer deg til å lese den i sin helhet slik at du kan bestemme hvilken maskin som passer nettopp for deg. Å kjøpe symaskin er en som å finne gode sko, det er helt individuelt. Jeg vet at tiden er kort! Derfor går vi kun gjennom det viktigste:

Slik velger du riktig symaskin

Det er viktig at du tenker gjennom hva og hvordan du kommer til å bruke symaskinen. Hvis du er en erfaren syerske, så vet du sannsynligvis noen få ting du har savnet på den gamle maskinen din. Som nybegynner har du kanskje ikke peiling, så vi tar deg i hånden, slik at du får en bedre idé om hva du skal tenke på. De viktigste tingene du bør tenke på:

 • Absolutte minimumskrav
 • Budsjett og bruksmønster
 • Funksjoner og tilbehør
 • Vekt og lydnivå
 • Type syprosjekter

La oss se på hvert punkt hver for seg.

Absolutte minimumskrav

Det noen minimumskrav som en symaskin i det minste må oppfylle. Uten disse kommer du ikke til trives med å sy! Spoilervarsel: Minimumskravene inkluderer ikke hundrevis av ulike dekorative sømmer. Det du trenger er:

 • Justerbar syhastighet
 • Sy fremover og bakover
 • Rett- og sikksakk-søm
 • Brukervennlighet
 • Brukerinstruksjoner og gjerne instruksjonsvideoer på YouTube e.l.

Du vil kunne sy nesten alt av prosjekter med selv de rimeligste og enkleste symaskinene fra seriøse symaskinforhandlere. Dyrere symaskiner med funksjoner utover dette gir først og fremst mer komfort og lar deg enklere sy med jevn høy kvalitet. Det du bør vurdere før du går til innkjøp er om forhandleren tilbyr service, reservedeler, tilbehør, med mer. Vi får ofte inn frustrerte kunder som har kjøpt en rimelig symaskin på et supermarked eller i en elektronikkbutikk - det er ikke noe kjekt å måtte kaste en nesten ny symaskinen bare fordi ingen tilbyr service eller slitedeler.

Hjelp til å kjøpe symaskin for deg og dine behov

Budsjett og bruksmønster

Så hva er da fordelen med dyrere og mer avanserte symaskiner? Den største forskjellen er at de dyre maskinene har mange funksjoner som gjør arbeidet enklere og mer komfortabelt. Dette er funksjoner som hjelper deg med å sy raskere, mer presist og at arbeidet med å justere, tre nålen og lignende blir mye mer komfortabelt og i mange tilfeller helt automatisk. I tillegg er de mer avanserte maskinene ofte kraftigere og har flere funksjoner, mer tilbehør, og mer fleksibilitet når det gjelder sømvalg, bredde og lengde. Jeg kommer tilbake til hvilke funksjoner du bør være obs på til ulik bruk.

En tommelfingerregel er at jo dyrere, jo mer behagelig. Ikke undervurder komforten! Det gjør en stor forskjell når maskinen selv starter og avslutter sømmen, automatisk trådklipp, justerer trådspenning, henter opp undertråden, trer nålen, med mer. Forskjellen kan være så stor at du må lese håndboken for å tilpasse til nye stoff, nåler og tråd, eller om maskinen gjør de automatisk når du syr.

Ikke la deg villede av millioner av dekorative sømmer, du trenger sjelden så mange valg.

Til syvende og sist så er uttrykket "du får hva du betaler" absolutt gjeldende. Vanlig budsjett er gjerne:

 • 3 000 - 8 000 kroner for nybegynnere og lett husholdningsbruk
 • 8 000 - 25 000 for viderekommende og moderat mye bruk
 • 25 000 og oppover for de mest ivrige hobbysyerne og profesjonelle

Funksjoner og tilbehør

Det er viktig å tenke på hvilke tilbehør som følger med maskinen, og hva som tilgjengelig for kjøp. 

Når det gjelder funksjoner så er det sånn at alle vanlige symaskiner syr rett- og sikksakk-søm. Utover det så er det mange som har behov for å sy knapphull, knapper og glidelås. Hvis du tenker å sy klær så undersøk om dette er funksjoner på symaskinen din. Pass gjerne på at symaskinen støtter ett-stegs automatisk knapphull, og at den har litt valgmuligheter.

Dersom man tenker å kjøpe tilbehør utover det som følger med maskinen, så sjekk gjerne maksimal stingbredde. På de rimelige symaskinene er denne ofte 5 mm, og setter en begrensning på hvilke trykkføtter som er tilgjengelig. Les vår guide til trykkføtter for mer informasjon. Hvis man har behov for ekstra utstyr utover det som følger med symaskinen - så er det ofte billigere å gå et lite hakk opp i pris. Da får man gjerne med det man trenger som for eksempel transportkasse, ekstra trykkføtter, ekstra spoler, og man slipper å kjøpe ekstrautstyr for mange tusenlapper for å komme i gang.

Vekt og lydnivå

Et viktig punkt når man skal kjøpe symaskin er om man skal flytte symaskinen ofte, og om man har behov for en stillegående symaskin. Dette er i realiteten er spørsmål om man skal gå for en elektronisk eller en mekanisk symaskin. Kort oppsummert er elektroniske symaskiner mer kompakte, lettere og mer stillegående, og har mange flere funksjoner enn det du finner på mekaniske symaskiner. Du kan ofte styre en elektronisk symaskin via knapper på maskinen eller via en skjerm. De mekaniske maskinene derimot oppleves som mer robuste og og slitesterke, noe som gir en helt annen følelse når man syr.

Velg elektronisk: Skal du flytte mye rundt på maskinen, er opptatt av plassbruk og ønsker en stillegående maskin - da er sannsynligvis elektronisk symaskin det du ønsker deg.

Velg mekanisk: Hvis du derimot ønsker en kraftig, robust og enkel symaskin uten for mange unødvendige funksjoner - da er definitivt en mekanisk symaskin noe for deg.

Den store ulempen med elektroniske symaskiner er at de ofte er litt dyrere enn sine mekaniske søsken, men er til gjengjeld mye mer fleksible symaskiner.

 

Symaskin til ulike typer prosjekter

Det du hovedsakelig vil sy, gjør stor forskjell når du velger maskin! Den ene kan gjøre dette bedre, den andre kan gjøre det bedre. Selvfølgelig trenger du ikke forplikte deg nå, du vokser! Neste år liker du kanskje ikke å sy klær lenger, men du vil lage en pose eller teppe etter den andre. Det er imidlertid verdt å tenke på hva du virkelig vil gjøre.

Info: vi hekter på våre anbefalinger under hver kategori, men det betyr ikke at de bare er gode på dette området. 

Klær og redesign

Planlegger du å lage klær av elastiske og strikkede stoffer som f.eks Jersey? Kanskje du vil begynne å sy fordi du har en baby på vei? Da er det best med en veldig enkel symaskin i kombinasjon med en ekstra overlock-maskin. Her er en overlock som på sikt gjør en forskjell hvis du vil sy. Les gjerne er om dette i vårt innlegg om overlock.

Hvis du ønsker å sy mye klær og redesign så er det viktig å tenke på funksjoner til å sy knapper, knapphull og glidelås. Sjekk at symaskinen kommer med knapphullsfot og glidelåsfot, samt at den har et utvalg av automatisk ett-stegs knapphullfunksjon.

Hvis du jobber med robuste og slitesterke stoffer som for eksempel denim så er det en fordel å se etter en kraftig og robust symaskin.

Våre anbefalinger:

Les gjerne vår guide til symaskin for klær og redesign.

Lær og andre kraftige materialer

For lær og andre kraftige materialer så gjelder mye av det samme som når du skal sy klær. Se etter en kraftig og slitesterk symaskin, og vær påpasselig med at du bruker riktig nål til riktig jobb - og at den ikke er utslitt. Les gjerne i nåleguiden vår for mer informasjon.

Det er ofte mulig å sy i kraftigere materialer selv med rimeligere symaskiner, men du må da være veldig tålmodig og av og til vil man måtte ende opp med å hjelpe maskinen for hånd over enkelte tykkere partier. Vær obs på at hvis du gjør dette for ofte med en billig og svak symaskin så vil den ryke rimelig raskt.

Våre anbefalinger:

Les gjerne vår guide til å sy skinn og lær med symaskin.

Lappeteknikk og quilting

For lappeteknikk og quilting er en stor arbeidsflate til høyre for nålen veldig viktig. Tross alt må de store stoffmassene på en eller annen måte skyves gjennom maskinen! Jo mer behagelig det er, jo morsommere blir det. Dekorative sømmer kan også være viktige for deg.

Se etter en symaskin hvor du kan senke undertransportøren slik at stoffet kan bevege seg fritt. I tillegg bør symaskinen ha quiltefot som standard tilbehør. Den enkleste symaskinen som dekker dette behovet er Janome Decor Computer 6050 - dette er også et veldig fornuftig valg for andre nybegynnere som har ambisjoner om å jobbe på mange typer prosjekt.

Våre anbefalinger

Broderi

Ja, du kan også brodere med en med en kombinert sy- og broderimaskin. Du kan konvertere disse maskinene til brodering med noen få enkle trinn. For å gjøre dette henges en mer eller mindre stor enhet foran symaskinen, og du kan sette inn forskjellige broderier. Du kan enkelt kjøpe broderimønstre som en fil som du deretter overfører til maskinen din. Broderimaskinen broderer dem alle selv, du trenger bare å bytte tråder / farger.

Våre anbefalinger:

Symaskin til barn

For barn og ungdom så gjelder det å finne en enkel og grunnleggende symaskin uten alt for mange funksjoner. Det finnes mange veldig billige symaskin som er spesielt rettet mot barn, men ikke la deg overbevise av søte farger og design. En "billig" symaskin kjøpt på en elektronikkbutikk eller et supermarked kan fort lande rett i søpla og ødelegge sygleden for en ung syerske. Vi anbefaler heller at man velger en enkel fullverdig symaskin med fokus på grunnleggende teknikker.

Våre anbefalinger:

Se gjerne vår guide for symaskiner til barn og unge.

Jeg vil bare sy!

Ikke stress. Hvis du ikke aner hvor du vil, spiller det ingen rolle. Da er kanskje andre kriterier viktigere for deg og leder deg direkte til din favorittmodell av symaskin.

Våre anbefalinger:

Jeg håper dette var oppklarende! Hvis du lurer på noe, så bare ta kontakt - vi hjelper gjerne 👋


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post