Slik får du opp undertråden på en symaskin

Lurer du på hvordan du spoler opp spolen og henter opp undertråden på en symaskin? Dette er en av de mest grunnleggende teknikkene du må lære når du skal sy på symaskin, og det er heldigvis ganske enkelt når du har gjort det et par ganger.

Før du setter i gang så må du tre overtråden på symaskinen din. Dette er fordi det er overtråden og nålen som går ned gjennom stingplaten og henter opp undertråden. Se her for instruksjoner.

Vi tar utgangspunkt i en Janome Easy Jeans 1800, men dette gjelder for de fleste moderne symaskiner med liggende "drop-in"-spole.

Steg 1. Gjør klar til å spole tråd på spolen

De fleste symaskiner har tydelige instruksjoner på hvordan dette gjøres. Du finner det gjerne på et deksel eller lignende. Det første du gjør er å finne tråd du skal bruke og feste den på vanlig vis. Deretter trekker du tråden som anvist.

Gjør klart til å spole spolen

Steg 2. fest tråden i spolen og sett spolen på drevet

Før tråden tilbake til spoledrevet og gjennom det lille hullet på selve spolen. Du kan gjerne tvinne tråden rundt et par ganger før du setter den nedpå. Du er nå nesten klar.

gjør klar spolen til spoling

Steg 3. aktiver spolemotoren og spol i vei

Her varierer det noe fra symaskin til symaskin, men en vanlig funksjon er at du må dra spoledrevet til siden og over i et hakk. Andre symaskiner igjen aktiverer spoleren gjennom menyen eller en knapp. Sjekk i manualen hvis du er usikker. Når den er aktivert så er det bare å spole i vei ved hjelp av fotpedal eller lignende. Det er vanligvis en funksjon som gjør at den stopper når spolen er full.

klar til spoling

Steg 4. dropp spolen inn i spolehuset

Nå er du klar til å legge spolen i spolehuset. Dekkplaten har et symbol som vil vise deg hvilken vei spolen skal ligge.

legg inn spolen riktig vei som anvist

Steg 5. dra undertråden gjennom trådføreren

Som anvist på spolehuset skal tråden føre gjennom mekanismen slik at den kan plukkes opp av overtråden. Dette er typisk anvist på lokket eller på selve spolehuset.

dra ut undertråden gjennom festemekanismen

Steg 6. hent opp undertråden

Du skal nå hente opp undertråden ved hjelp av nålen som allerede er tredd med overtråden. Dra hjulet mot deg mens du drar/holder overtråden bakover og du vil nå få opp undertråden.

hent opp undertråden

Steg 7. Sett på dekselet og sy i vei!

Du skal nå ha fått begge tråden bakover, og du er straks klar til å sy. Legg på lokket til spolehuset, gjør klar et stoffstykke og sy i vei!

Sett på spolelokket og sy i vei!

Lykke til! 👋


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post