Hvordan velge symaskin for nybegynner?

Når du skal kjøpe symaskin for første gang, så er det lett å bli overveldet av informasjon, valgmuligheter og rare ord og uttrykk. Her har vi derfor laget en guide som skal gjøre det enklere for deg.

Vi skal se på de 3 viktigste tingene du bør tenke på før du kjøper symaskin.

 • Drift: Elektronisk- eller mekanisk- symaskin
 • Maksimal stingbredde: 5mm, 7mm, 9mm etc.
 • Bruksområde: Sy klær, lappeteknikk, lær, jeans?

Elektronisk- eller mekanisk- symaskin

Mekaniske symaskiner er ofte mer robuste, kompakte og oppleves som symaskiner av høyere kvalitet. Under ser du et typisk eksempel på en brukervennlig mekanisk symaskin - Janome Idun 920.

På en elektronisk symaskin på den andre siden er mer avanserte med et større spekter av funksjoner i forhold til pris. De føles oftere litt "smoothere" og lager mindre støy enn sin mekaniske motpart. Under ser du et typisk eksempel på en enkel og brukervennlig elektronisk symaskin - Janome Driva M30A.

Det er litt som forskjellen på å kjøre en bil med automat- eller manuelt- gir  - noen bare liker det ene over det andre. Det er ikke nødvendigvis sånn at den ene er bedre enn den andre.

Ting som du bør tenkte på:

 • Vekt: Kommer du til å sitte og sy på ett sted, eller flytter du deg mye rundt? En elektronisk symaskin er ofte en del lettere, mens en mekanisk er gjerne litt mer kompakt.
 • Støynivå: Ønsker du å ha en stillegående maskin? Da er gjerne en elektronisk symaskin bedre for deg. I tillegg kan du legge en støydempende matte under symaskinen for et enda mer behagelig arbeidsmiljø 🙌
 • Personlig preferanse: Liker du en litt mer robust følelse og at maskinen skal tåle en støyt? Da er nok en mekanisk symaskin bedre for deg.

Maksimal stingbredde

Generelt, så har de fleste symaskiner i mellomklassen maksimal stingbredde på 7mm - noe som betyr at du enkelt kan finne universelle trykkføtter og tilbehør til maskinen din.

Når det kommer til enklere og billigere symaskiner så har noen av disse en maksimal stingbredde på 5mm - noe som gjør at du har en del mindre utvalg av trykkføtter, og du bør sjekke nøyere hvilket tilbehør og slitedeler som er mulig å kjøpe for denne symaskinen.

På den andre enden av skalaen så finner du symaskiner med hele 9mm stingbredde. Dette er typisk high-end maskiner til godt over 10 000 kroner. Som en nybegynner så skal det mye til for at du får behov for dette 👋

Ting du bør tenkte på:

 • Standard tilbehør: Hvilke trykkføtter kommer sammen med symaskinen? Av og til kan det lønne seg å kjøpe en litt dyrere symaskin som kommer med det tilbehøret du trenger - framfor å måtte gå ut og kjøpe alt dette i tillegg. Typisk ting man gjerne ønsker når man syr klær er trykkfot til glidelås og knapper.
 • Funksjoner: Hvor ofte tenker du å sy knappehull? Maskiner med maks 5mm stingbredde har ofte bare grunnleggende manuelle funksjoner for knappehull. Ofte vil maskiner med 7mm stingbredde ha automatisk knappehullfunksjon. Hvis du tenker å sy mye klær så er dette en viktig ting å tenke på. 
 • Spesialarbeid: Hvis du tenker å drive med lappeteknikk/quilting, brudekjoler, eller andre spesielle prosjekter - da bør du vurdere en symaskin med minst 7mm stingbredde - siden disse ofte er mye mer fleksibilitet når det gjelder funksjoner og tilleggsutstyr.

Bruksområde

Hvis du har spesielle bruksområder som f.eks å sy gjennom tykt lær, tykke stoffer og annet hardt arbeid så er det viktig å tenkte på et par ting.

 • Kraftig motor: Hvis du skal sy gjennom tykke eller robuste stoffer så kan det lønne seg å få for noe som er bygget for å takle denne type arbeid. For eksempel den mekaniske og robuste Janome Easy Jeans er verdens mest solgte symaskin av nettopp denne grunn!
 • Klær
 • Lappeteknikk: Hvis du tenker å bruke symaskinen til quilting så er det viktig at maskinen har nedsenkbar undertransportør - som tillater frihånds-quilting. Det er også viktig å se etter et stort arbeidsområde, og gjerne at symaskinene kommer med trykkføtter for quilting. Les gjerne mer i guiden for trykkføtter.

Oppsummering

Det er viktig å velge en symaskin som passer nettopp deg. Vi anbefaler at du velger en symaskin etter ambisjonsnivå og bruksområde. Hvis du har planer om å lære deg grunnleggende teknikker og sy enkle prosjekt - da er det smart å velge en symaskin i prisklassen 3 000 til 8 000 kroner. Dersom du er virkelig ambisiøs sjeldent at du kjøper det beste av det beste hvis du er helt nybegynner.

Her kan du lese om hvilke symaskiner vi anbefaler for nybegynnere:

Ta gjerne kontakt med oss dersom du lurer på noe - vi hjelper deg gjerne 👋


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post