Introduksjon til ulike sømtyper

Vi ser på ulike sømtyper som lages med moderne symaskiner

Vi har tidligere sett på 10 tips til hva du bør tenke på når du kjøper en symaskin. Det kan være mange ord og uttrykk som er vanskelig å forstå seg på i starten. Derfor tenkte jeg å introdusere ulike begreper og forklare litt rundt dette i kommende blogg-innlegg. Vi starter med sømtyper.

Sømtyper

Symaskiner kan lage et stort utvalg av glatte eller mønstrede masker. Overser man de rent dekorative aspektene så er det over 3 dusin forskjellige sømtyper beskrevet i den internasjonale ISO-standarden (ISO 4915: 1991). Det er mange uttrykk og det er lett å bli overveldet i starten. Vi skal derfor gå gjennom de vanligste sømtypene.

Vanligvis deler vi sømmer inn i fire kategorier. Kjedesøm, låsesting, overlock og coversøm.

Kjedesøm

 

Standard kjedesøm er den første type søm som ble utviklet og bruk av de første symaskinene. Denne typen har to store ulemper:
  • Sømmen er ikke selvlåsende, og hvis tråden ryker og ikke er bundet i begge ender, da går alt i oppløsning.
  • Sømretningen kan ikke endres mye fra et sting til det neste, ellers kan stinget feile og tråden fester ikke.

Det tok ikke lang tid før man innså at dette var et stort problem, og man kom da opp med låsesting. Kjedesømmen brukes fortsatt i dag i klesproduksjon, men på grunn av de store ulempene er det vanligvis lagt en overlocksøm langs samme linje.

Låsesting

 

 

Låsesting bruker en roterende krok oppfunnet av Allen B Wilson. Dette gjøres på mange moderne symaskiner

Dannelse av dobbel låsekjedesøm

låsesting er den vanlige sømmen som sys av de fleste husholdningssymaskiner og de fleste industrielle "single needle" symaskiner, ved hjelp av to tråder, en føres gjennom en nål og en kommer fra en spole eller skyttel. Hver tråd forblir på samme side av materialet som sys, og fletter sammen med den andre tråden ved hvert nålehull ved hjelp av en spoledriver. Som et resultat kan et låsesting dannes hvor som helst på materialet som sys; det trenger ikke å være nær en kant.

Overlock

Overlock kan dannes med to til fire tråder, en eller to nåler og en eller to gripere. Overlock symaskiner er vanligvis utstyrt med kniver som trimmer eller skaper kanten rett foran stingformasjonen. Husholdnings- og industrielle overlockmaskiner brukes ofte til plaggsømmer i strikkede eller elastiske stoffer, til plaggsømmer der stoffet er lett nok til at sømmen ikke trenger å presses opp, og for å beskytte kantene mot rakning. Maskiner som bruker to til fire tråder er vanligst, og ofte kan en maskin konfigureres for flere varianter av overlocksøm. Overlockmaskiner med fem eller flere tråder lager vanligvis både en kjedesøm med en nål og en griper, og en overlocksøm med de resterende nålene og griperne. Denne kombinasjonen er kjent som en "sikkerhetssøm".

Coversøm

En coversøm blir dannet av to eller flere nåler som lager rette sømmer i stoffet og en løftetråd på motsatt side av stoffet som sikksakkes mellom de rette maskene. En dekksøm resulterer i parallelle linjer med rette sømmer på den ene siden av stoffet og en overskyet søm på baksiden. Det er mye brukt når man lager klær med behov for å beholde stretch i stoffet når man syr for eksempel t-skjorte ermer. 

I motsetning til overlock- sømmen som er sydd over kanten av stoffet, kan dekksømmen sys hvor som helst på stoffet. Dekksømmen er nyttig for utringninger og sømmer, spesielt i strikker da sømmen vil strekkes. På noen plagg brukes dekksømmen med løftetråden på den synlige siden av plagget for å fremheve eller dekorere.


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post