Alt du trenger å vite om symaskinolje

Lurer du på hvilke olje du skal bruke på symaskinen din? Hva er symaskinolje laget av? Kanskje lurer du på om den kan gå ut på dato eller bli dårlig? Her finner du all den informasjonen du trenger om symaskinolje, og svar de de vanligste spørsmålene rundt temaet.

Tips! Før gjerne en loggbok for vedlikehold på symaskinen din - slik at du alltid vet når den siste ble overhalt og når den sist ble oljet.

illustrasjon på symaskinolje

Dette bør du vite om symaskinolje

Regelmessig smøring og vedlikeholde er avgjørende for levetiden og for å sørge for topp ytelse på symaskinen. Ved å holde symaskinen din ordentlig smurt, som en bil, unngår du unødvendige reparasjoner og vil spare deg for mye penger og frustrasjon. Hvilken olje du bruker er avgjørende - du bør nemlig alltid bruke olje spesielt beregnet på symaskiner.

Enten du har en antikk, en vintage eller en moderne elektronisk symaskin - bare noen få dråper, ikke mer enn 2 eller 3, sørger for å holde symaskinen din fornøyd. Symaskiner er presisjonsmaskiner, og du bør ikke vente med å olje den. Derfor anbefaler vi jevnlig vedlikehold og smøring. Se gjerne instruksjonsboken som fulgte med symaskinen for produsentens egne anbefalinger.

Hva er symaskinolje laget av?

Symaskinolje er tilgjengelig i to forskjellige varianter: Syntetisk og mineralbasert. De har samme funksjon, men med litt ulike egenskaper.

Den absolutt vanligste symaskinoljen er mineralbasert. Den har ingen farge og den skal ikke ha lukt. Det er ikke den samme typen mineralolje som du bruker på møbler som det lukter, men de er nært beslektet. Mineralolje kommer fra petroleum. De er lett å få tak, billig, giftfri, luktfri og fargeløs. Produsenter av symaskinolje oppgir ikke alltid 100% av materialene de bruker for å lage produktet sitt, men som oftest er dette et petroleumsprodukt.

 

Det finnes også syntetisk oljer, som generelt er litt dyrere. Dette kan også brukes til å smøre plastdeler, noe du ikke kan med vanlig mineralolje. Syntetiske oljer gir også fordelen med at den gjør minimal skade dersom man kommer til skade for å søle litt. Syntetisk olje beskytter også mot oksidasjon/rust.

Hva er spesielt med symaskinolje?

Det som gjør symaskinoljen spesiell er at den er designet for å fordampe eller forsvinne over tid, og å ikke feste seg til bevegelige metalldeler. Det akkumuleres heller ikke over tid som andre typer olje, så metalldelene dine fortsetter å bevege seg som de skal uten forstyrrelser.

Akkumulering forårsaket av andre oljer kan føre til store symaskinproblemer; som kan være tidkrevende og dyrt å fikse.

Kan symaskinolje gå ut på dato og bli dårlig?

Det korte svaret er ja. Symaskinolje kan bli gammel og dårlig. Den har vanligvis en holdbarhet på omtrent fem år. I nesten alle tilfeller er symaskinolje helt gjennomsiktig eller hvit og glatt. Endringer i farge, tekstur, viskositet eller lukt er tegn på at oljen din har blitt dårlig.

Dette er tegn på at oljen har blitt dårlig:

  • Mørk eller "skyet" farge
  • Ubehagelig lukt
  • Bunnfall i flasken
  • Teksturen er tykkere enn olje eller klebrig
  • Symaskinen lager støy etter smøring

Bruk av dårlig olje kan være til skade for symaskinen din. Du har sannsynligvis investert mye i symaskinen din, og det er ikke verdt å ødelegge symaskinen bare fordi oljen har gått ut på dato. Dårlig olje inneholder smuss, støv og rusk og får maskinen til å slites raskere.

Slik oppbevarer du oljen for å få den til å holde lengst mulig

Symaskinolje selges i store beholdere i forhold til hvor ofte og mye vi bruker den. Selv om oljen varer i omtrent fem år, er det vanlig at de ikke blir brukt opp.

Dette kan du gjøre for å holde den lengst mulig:

  • Unngå å lagre oljen i sollys
  • Unngå å lagre oljen i minusgrader
  • Unngå all kontakt med vann
  • Ikke bland oljer

Nøkkelen er å unngå å slikke unødvendig luft, kondens eller fremmed væske i oljen. Oksygen og vann kan begge fremme bakterievekst, noe som fører til at oljen raskt blir dårlig.

Det er lurt å oppbevare oljen i en gjennomsiktig beholder slik at du enkelt kan se sedimentering eller fargeforandringer. Det beste miljøet for oppbevaring er mørkt og gjerne litt kjølig.

Symaskinsmørning er viktig for å holde maskinen i topp stand! Ha en flaske i bakhånd og pass på at den ikke eldes før du bruker den.


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post