Lær å sy med symaskin - Dette utstyret trenger du for å komme i gang

Lærer du deg å sy på symaskin - og lurer du på hva du trenger av utstyr og tilbehør for å komme i gang? Her får du nyttige tips til hva som kan være praktisk å ha når du skal lære deg å sy med symaskin.

Hvor starter man som nybegynner

Det finnes mye utstyr å velge mellom, og ikke minst mange rare ord og uttrykk som kan virke litt overveldende i starten. Ta gjerne en titt på vår oversikt over vanlige ord og uttrykk for sying og symaskiner.

Når du skal begynne å sy er det ofte lett å glemme det essensielle tilbehøret. Man tenker gjerne på synålsytråd, og og så tror man at man er klar. Ikke fullt så raskt! Det er en hel rekke nyttige ting som kan være greit å ha med seg i syskrinet fra dag 1, og kan spare deg fra mye arbeid og frustrasjon.

Praktiske ting å ha i syskrinet

1. Sprettekniv

Sprettekniv for å sprette opp søm

Dette er definitivt noe av det viktigste tilbehøret - og som er lett å overse før du sitter der og trenger å sprette opp en feil eller skal fjerne en tråklesøm.

2. Skreddersaks / sysasks

Sysaks for å klippe stoff

Pass på fingrene! Skreddersakser er veldig skarpe, og er spesiallaget for å klippe tekstiler. Det finnes ulike design, og en ting man gjerne kan få er sakser som har en vinkel som gjør at det er lett å klippe mot en overflate under stoffet. Pass på at du aldri bruker saksen til noe annet enn tekstiler, da de lett kan ta skade av plastikk, metall og lignende.

3. Målebånd

Målebånd til sying

Målebånd er selvfølgelig et "must have" for alle som syr. Å måle stoff nøyaktig komfortabelt er essensielt for å vellykket prosjekt. Det gode gamle uttrykket "mål to ganger og klipp en gang" er definitivt reelt. 

4. Rullekniv

Rullekniv til å kutte stoff

En rullekniv lar deg kutte svært nøyaktig takket være et roterende blad. Du kan kutte mange lage samtidig og det er lett å bruke den sammen med linjaler av forskjellige typer og former. En stor rullekniv kan være praktisk til lange rette kutt, mens en liten rullekniv kan være praktisk til for eksempel runde kutt.

5. Magnetisk nåleholder

Magnetisk nåleholder

Som et alternativ til en vanlig nålepute kan det være svært praktisk med en magnetisk nåleholder.

6. Tekstilkritt

Tekstilkritt for å markere stoff

Det er ofte praktisk å merke stoffet for å indikere klipp eller for å spore en sømlinje. Det er ikke særlig smart med en kulepenn, og det fins både kritt og vaskbare tusjer som lar seg vaske av, og som ikke ødelegger stoffet.

7. Fingerbøl

Fingerbøl til å beskytte finger mot nålestikk

Når du jobber mer skarpe nåler kan det være lett å stikke seg. For å unngå blod på det nydelige stoffet ditt, så er fingerbøl er genial oppfinnelse. 

8. Skjærematte

Skjærematte til stoff

En skjærematte er en god investering for å unngå å ødelegge bordet ditt. Ikke bare beskytter matten bordet ditt, men den har også praktiske markeringer for vinkler og mål for å hjelpe deg med å kutte nøyaktig.

9. Nål-i-treder

nål-i-treder for synål

Dette er kanskje en av de smarteste tingene du kan skaffe deg dersom du syr en del for hånd, eller hvis symaskinen ikke kommer med nål-i-treder. Denne trenger virkelig ingen videre beskrivelse.

10. Stoff og mer stoff

Alt utstyret og prat er ingenting hvis du ikke har nydelige stoffer og prosjekter å jobbe med. Det er smart å handle litt ekstra når du først handler, og spesielt når du finner stoffer du liker. Det er nemlig ofte slik at de flotteste stoffene blir utsolgt, og det kan hende at du sliter å få tak i mer hvis du plutselig bestemmer deg for å kjøpe mer.

Spør oss gjerne hvis du lurer på noe. Håper dette var til hjelp 👋

 

 

 


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post