Når symaskinen ikke syr eller syr feil

Fortvil ikke! Av og til får man problemer med symaskinen, enten at den ikke syr eller at den syr feil. Mange nybegynnere vet ikke hvordan de skal løse problemet, så her tenker jeg å forklare de vanligste feilene som kan oppstå, og hvordan man fikser disse feilene på en mekanisk symaskin.

Nålen bøyes eller går i stykker

En bøyd eller ødelagt symaskinnål kan være både farlig og veldig frustrerende. Et vanlig problem er at nålen er utslitt og eller at den er skadet. Derfor bør du alltid påse å bytte nål mellom hvert prosjekt du jobber med. Da slipper du å risikere problemer og i ytterste konsekvens at nålen ødelegger hele prosjektet ditt. Du bør også passe på at du syr med riktig nål til riktig type stoff. For å sy lær, vinyl, denim og lignende trenger du skarpe solide nåler. På strikkede stoffer derimot så trenger du en ballpoint- eller en jersey-nål, som ikke ødelegger det fine stoffet.

Hvis symaskinnålen bøyes eller knekker så må du stoppe med en eneste gang. Fjern den ødelagte nålen, og bytt til en ny nål av riktig type. Sjekk brukerhåndboken hvis du er usikker. Etter dette er gjort må du tre tråden på nytt før du fortsetter på prosjektet ditt.

Hvis du med ny og riktig nål fortsatt har problemer så skyldes dette sannsynligvis en underliggende feil med mekanismen eller timingen. Her må du oppsøke profesjonell hjelp.

Tråden bare ryker

Hvis tråden til stadig ryker, så er det noen kjente syndebukker du kan undersøke. Tråd som er laget for håndsøm er veldig delikat og egner seg ikke til bruk i en symaskin. Det er også viktig at både over- og undertråd matcher i vekt og egenskaper. Hvis det ikke hjelper på problemet så bør du tre overtråden på nytt mens du påser at trykkfoten er i øvre stilling. Til slutt bør du forsøke å senke spenningen på overtråden, men husk at denne må være i balanse med undertråden.

Stoffet beveger seg ikke framover

Noen symaskiner kan koble ut undertransportøren ved at den senkes ned i rammen og deaktiveres. Forsikre deg om at den ikke er senket, eller om du har et deksel som ligger over undertransportøren. Det neste du bør sjekke er at trykkfoten er nede i riktig stilling og at den gir nok trykk på stoffet dit. Pass også på at stoffet er helt under nålen før du senker trykkfoten.

Symaskinen hopper over sting

Det er mange årsaker til at symaskinen kan hoppe over sting. Det første du bør gjøre er å sjekke at nålen er riktig for stoffet du styr, at den er riktig installert, og at den ikke er skade. Hvis overtråden ikke når helt ned til spolen så vil ikke tråden kunne låses skikkelig. Dette gjør at maskinen rett og slett hopper over sting. Det du bør gjøre er at du trer både over- og undertråd på nytt. Hvis ikke dette hjelper så kan det være et problem med timingen. Her bør du be om hjelp av profesjonelle.

Undertråden bare hoper seg opp og lager floker

Hvis du ser floker og ekstra tråd på undersiden av stoffet, er det flere sannsynlige grunner til at dette kan skje. Fjern først stoffet fra maskinen. Du må kanskje kutte den løs. Vær forsiktig – og ikke bare dra den ut, da risikerer du å skade både symaskinen og prosjektet! Når du har fått den løs så fjerner du også alt som gjenstår av tråder, sånn at du kan begynne å lete etter kilden til problemet. Hent fram en liten stoffbit til å teste på mens du feilsøker.

  • Fjern overtråden og tre symaskinen på nytt. Det første du må gjøre er å påse at trykkfoten er i øvre stilling. Mange maskiner låser spenningsskivene når trykkfoten er nede, og det blir da umulig å tre maskinen riktig. Hvis du føler at du er litt usikker, så hent fram manualen og vær nøye på at det blir helt riktig.
  • Fjern og tre undertråden på nytt. Noen maskiner er sære når det gjelder hvilken vei spolen vikler. Her kan det være lurt å sjekke i brukerhåndboken for å se at det blir riktig.
  • Det neste du kan gjøre er å forsikre deg om at du bruker samme type tråd både som under- og overtråd. Hvis det er forskjellig vekt eller egenskaper på disse så kan symaskinen trekke trådene i ulik hastighet. Dette fører ofte til krøll. Pass også på at du har en sytråd som er ment til symaskiner.
  • Trådspenning er et annet vanlig problem, spesielt gjelder dette når du bytter mellom delikate lette stoff og mer robuste stoff uten å justere maskinen deretter.
  • Sjekk balansen mellom over- og undertråd. Høy trådspenning er vanlig. Du bør søre for at undertråden har så lite spenning som mulig, og juster overtråden etter denne.

Trådspenning i undertråden er ustabil

Hvis du ender opp med å justere spenningen i undertråden hele tiden, da bør du sjekke at alt er i orden med selve spolen og spolehuset. Spolen kan bli utslitt, spesielt hvis den er laget i plastikk. Hvis du hele tiden justerer spenningen på undertråden, da må du sjekke spolen. Spesielt plastspoler kan ha på seg, noe som får dem til å vokse løs i spolehuset og gjøre det vanskelig å opprettholde riktig spenning. Prøv å bytte til en ny spole i metall og se om det løser problemet.

Maskinen syr ikke rett fram i elastiske stoffer

Denne kan være et problem med selve symaskinen, men det kan også være et problem med måten du syr på. Sørg for at hele prosjektet/stoffet har støtte når du syr. Vekten av stoffet alene kan være nok til at elastiske stoffer strekker seg mens du syr. La undertransportøren gjør jobben, og unngå at du må trekke i stoffet for at sømmen skal treffe riktig. Hvis du fremdeles sliter med at sømmene ikke blir rette, så kan du justere trykket eller vurdere en rullende trykkfot. Dette vil gjøre det lettere for symaskinen å mate begge lagene med stoff i samme hastighet, og du unngår problemet.

Symaskinen stopper eller syr ikke i det hele tatt

Det hender seg at man må gi symaskinen bitte-litt hjelp for å komme i gang med en søm ved at man syr veldig sakte og eventuelt gir den litt hjelp ved at man vrir på håndhjulet. Men vær forsiktig, hvis maskinen virkelig sliter eller stopper helt opp så bør du absolutt stoppe med en gang! Du kan potensielt skade symaskinen... Det du bør sjekke er om synålen er riktig, at den ikke er skadet.

Hvis det er lenge siden maskinen har vært vedlikeholdt eller vært på service, så kan det være lurt å vurdere litt vedlikehold som beskrevet i manualen, eller å få noen eksperter til å se på den.

Tråden forsvinner ut av nålen

Dette kan være skikkelig irriterende! Etter å ha brukt lang tid på å få tråden gjennom nåløyet, så bare forsvinner den rett ut i det du begynner å sy. Heldigvis er det en enkel løsning på problemet. Når du trer maskinen bør du sørge for at nålen står i øverste posisjon når du trer den, da slipper du dette problemet. Du kan enten bruke håndhjulet, og noen moderne symaskiner har en egen knapp som gjør dette automatisk.

Tråder bunter seg på starten eller slutten av sømmen

Sømmene dine skal ligge helt flate fra ende til annen, men det er ikke uvanlig å se bunter av tråder i endene. Dette skjer på grunn av attersøm (festesøm) utover enden på stoffet. Dette gjør at spenningen i tråden endrer seg og man ender med floker. Dette unngår du ved at du syr noen ekstra millimeter inn i stoffet før du syr attersting, slik at du ikke syr på utsiden. På samme måte, når du avslutter en søm, må du sy tilbake før du treffer kanten, og deretter sy rett av kanten for en fin, ren finish.

Sporadiske løse masker og eller floker

Dette kan være et kjipt problem å finne ut av. I det ene øyeblikket er alt fint, og i det neste så har maskinen laget en floker, hoppet over masker eller lager knuter på tråden. Hvis problemet er sporadisk er det lite sannsynlig at det er trådspenningen. Synderen er sannsynligvis lo eller annet i mekanismen. Dette skjer spesielt i og rundt spolehuset, og bygger seg opp over tid. Det enkleste du gjør er bare å rengjøre maskinen med gjevne mellomrom, og instruksjonene finner du i instruksjonsboken.

Tråden blir slitt 

Hvis tråden spjærer og går i oppløsning, er det sannsynligvis et problem med nålen. Du bør sjekke at nålen og trådtykkelsen er kompatibel. Nåløyet må være stort nok til at tråden går gjennom øyet uten at den fanger eller trekker på tråden.

Ujevn stoffmating

Det er flere mulige årsaker til ujevn stoffmating, og synderen er vanligvis undertransportøren. På godt brukte eller eldre maskiner kan undertransportøren bli utslitt, og det er mulig du må bytte den ut. Hvis maskinen er ny kan du prøve å rengjøre den. Lo har en tendens til å bygge som opp i området. En siste ting du kan sjekke er om trykkfoten gir nok press på stoffet slik at det blir jevn kontakt mellom stoffet og undertransportøren.

Maskinen lager rare lyder

Her er det bare én ting å gjøre, og det er foten av pedalen! Her må det feilsøkes før du kan fortsette å sy. Hører du uventede dunkelyder eller andre ulyder fra symaskinen er det bare å stoppe. Det er godt mulig den bare trenger en grundig rengjøring, og her bør du følge brukermanualen og gå gjennom den anbefale vedlikeholdsprosedyren. Rengjør og smør maskinen din, og gjør en liten test. Hvis problemet ikke gir seg, så er det nok best å ta den til service.

Maskinen går, men nålen beveger seg ikke!

Dette kan føles veldig merkelig, men som oftest er løsningen og forklaringen rett fram. Du har satt maskinen i modus for å kjøre opp spoletråd. Så sjekk at spolespaken er i riktig posisjon og prøv igjen. 😊

Dekorative sømmer fungerer ikke

Hvis symaskinen har dekorative sømmer, men de ikke fungerer, da kan de være lurt å sjekke stinglengde og stingbredde. Dette er fordi mange dekorative sømmer krever spesifikke innstillinger for å fungere. Sjekk med brukerhåndboken og så forsøker du igjen.


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post