Hvilken symaskinnål skal jeg bruke? | Guide til symaskinnåler

Lurer du på hvilken symaskinnål som passer til ditt prosjekter? Her får du svar på hva symbolene betyr, hvilken type og tykkelse på symaskinnål som passer til nettopp ditt prosjekter. Inkludert oversikt over de vanligste nålene som universal-, jersey-, stretch-, denim-, microtex-, lær-nål, og mer.

Det finnes et hav av forskjellige symaskinnåler - noe som kan by på en del utfordringer første gang du skal ut og kjøpe inn nåler til ditt prosjektet. Det å velge riktig nål er noe av det viktigste du gjør for å sikre et godt resultat. Derfor skal vi nå gå gjennom de viktigste tingene du trenger å vite når du velger symaskinnål.

Passer symaskinnåler på alle symaskiner?

De fleste symaskinnåler er laget for å passer i alle vanlige symaskiner til hjemmebruk. Disse synålene er normalt markert med 130/705, men det lages også spesielle nåler til ulike spesialsymaskiner som for eksempel overlock-, broderi- og industri-symaskiner. Det betyr at du normalt sett kan forholde deg til at alle symaskinnåler markert med 130/705 passer til alle vanlige symaskiner i hjemmet. Et eksempel på hvordan dette typisk er marker er vist under.

Eksempel på merking av vanlige symaskinnåler

Det finnes også nåler som er merket med HAx1SP og som bare er en hardere variant av 130/705, og som ofte brukes i overlock-maskiner. Ofte vil man se at de da er markert med både 130/705 og HAx1SP

Eksempel på markering av HAx1SP-nåler fra Organ Needles

En tredje vanlig variant er merket med ELx, og er derimot ikke kompatible med vanlige 130/705-maskiner - og brukes normalt i coverlock-maskiner og enkelte overlock-maskiner. Eksempel på ELx er vist under.

Eksempel på ELx705-nåler som ikke passer i vanlige symaskiner

Hvor lenge varer en symaskinnål?

En ødelagt nål kan ødelegge et prosjekt og i verste fall være farlig. Det er derfor viktig at man bytter ut en synål når den er utslitt. Symaskinnåler kommer i ulike kvaliteter, og på grunn av material, dimensjon og bruk vil levetiden på en nål variere veldig. En nål kan vare i et minutt eller i mange måneder avhengig av bruk. En generell tommelfingerregel er at en symaskinnål skal tåle rundt 8 timer med korrekt bruk, og at det derfor er vanlig å bytte ut en symaskinnål når man er ferdig med et større prosjekt.

Hvilken størrelse trenger jeg?

Dette er kanskje det viktigste du vurderer når du velger en synål. Størrelsene på synåler er gitt i hundredels millimeter og Singer/Organ sine egne størrelser. Disse går typisk mellom 60/8 og 120/19. Der hvor 60 tilsvarer 0.6 mm og 120 tilsvarer 1.2 mm tykkelse på nålen. Tallet etter skråstreken er Singer/Organ sine historiske størrelses-nummer.

Man finner ulike spesialnåler innenfor hver størrelse, men generelt bruker man følgende størrelser til følgende materialer:

 Størrelse No Eksempler på stoff
60 - 70 Veldig fine stoffer som silke, chiffong, organza, voile, blonder
80 Lette stoffer som bomull, tyngre silke, syntetiske stoffer, spandex, lycra
90
Middels stoffer som velur, fin kordfløyel, lin, musselin, strikket stoff, fleece, bomullssateng, lin
100 - 110
Tyngre stoffer som denim, kanvas, lær
120 Veldig kraftige stoffer som tung denim, møbeltrekk, fuskepels

 
Når du velger nålestørrelse, må du vurdere hvilken type stoff du jobber med og vekten av tråden du planlegger å bruke. Hvis du velger en nål som er for stor for tråden du bruker, er det mer sannsynlig at du hopper over sting mens du arbeider. Hullene vil også være for store for tråden - noe som gir deg et mindre pent resultat.

Hva betyr de ulike nåletypene?

Oversikt over ulike typer nåler til symaskiner og hvordan de fungerer

Over ser du en oversikt over hvordan er symaskinnål er bygget opp og de vanligste nålespissene. Hvilken nål du skal bruke avhenger som oftest av hvilket stoff du skal sy. Det finnes universelle nåler som passer til et vidt spekter av stoffer, og mer spesialiserte nåler som er ment til spesielle stoffer. Dette er de vanligste nålene du kan støtte på:

Universal

Universalnål er den vanligste nåletypen du støtter på. Disse er litt avrundede, men likevel relativt skarpe, og kan brukes på både strikkede, vevde og syntetiske stoffer. Nålen går nøyaktig og rett gjennom stoffet. Dette er ofte et trygt valg som syr fint på de fleste stoffer. Man klarer seg fint med disse nålene, men det er også gode grunner til å velge andre nåler. Så les videre:

Ballpoint/jersey

Disse nålene har en avrundet tupp som gjør at nålen glir mellom stoff-fibrene framfor å kutte gjennom. Dette er nåler som brukes på tett-strikkede stoffer som strikket bomull, polyester, og andre stoffer med lite stretch. 

Stretch

Stretch-nålen er er litt mindre avrundede og fungerer ofte bra på spandex, lycra og andre elastiske soffer som er vanskeligere å jobbe med.

Jeans/denim

Jeans-nåler blir også referert til som denim-nåler. De er spesialdesignet for å arbeide på tettvevde stoffer som kraftig gabardin, denim og canvas-stoff. Nålene er ekstra sterke, skarpe og slitesterke. Dette hjelper til at nålen penetrerer stoffet enkelt uten at nålen bøyer seg eller knekker.

Microtex/skarpe

Skarpe nåler er også kjent som microtex-nåler. De er spesiallaget for å sy gjennom flere lag stoff. De er en del tynnere og skarpere enn vanlige universal-nåler, slik at de kan produsere glatte knapphull. Skarpe nåler brukes ofte på tett-vevde stoffer, silke og tynn vinyl. De er også brukt en del til quilting og applikasjon. 

Lær

Lærnåler er en nål som har en spesiell meisel-form. Disse nålene er laget for å sy tykke ikke-vevde stoffer som lær, semsket skinn, vinyl og andre stoffer som er vanskelig å sy. Nålen har en spesiell vridd skjærekant som er spesielt skarp, og som borer seg gjennom tykke ikke-vevde stoffer. Nålen etterlater seg et permanent rent hull i stoffet.

Tvilling/trippel

Tvilling- eller dobbeltnåler er henholdsvis to og tre nåler som er festet sammen i parallell. De er spesielt designet for å sy flere sømmer på én gang, og er vanligvis brukt som dekorativ søm. Spesifikasjonen på nålen kan være f.eks stretch, denim, eller lignende. Ikke alle symaskiner er kompatible med slike nåler, så du bør sjekke instruksjonsboken før du evt. går til innkjøp.

Top stitch

Toppstingnåler er laget for å kunne jobbe med tykk tråd. Nålen er spesielt skarp og har ekstra store nåløyne som kan være dobbelt så store som på vanlige nåler. Dette er en sterk nål som er i stand til å sy gjennom flere lag med stoff, og til å sy med tykk tråd uten å knekke. Nålen kan minne litt om lærnåler, men lager ikke samme type permanent hull.

Quilt

Quilte-nåler er laget for å sy gjennom flere lag med stoff. Dette er mulig med et ekstra sterkt skaft som er kortere enn vanlig, og en smal spiss for å unngå å ødelegge stoffet den syr gjennom.

Metall

Metall-nål (Metal på engelsk) er laget for å sy metalltråder. Metalltråd-nåler har større øyne enn vanlige synåler, og et langt innsving som på lærnåler. Dette gjør at metalltråden kan mates friere, og minimerer risikoen for at tråden ryker. Nålene har også ofte et teflonbelegg.

Broderi

Broderinåler er laget med ekstra stort nåløye og et innsving på samme måte som metall-nåler, slik at broderitråd kan føres fritt gjennom nålen. Brodering er relativt hurtig, og utformingen av nålen reduserer risikoen for at man ved et uhell hopper over et sting.

Oppsummering

Dette er noe av det viktigste du tenker på før du starter et nytt prosjekt. Husk å bytte nål ofte nok, gjerne mellom hvert prosjekt. Alle symaskinnåler er kompatible med alle vanlige hjemmesymaskiner så lenge du holder deg til 130/705-nåler. Det gjelder bare å finne riktig nål til stoffet du jobber med. Det kan i starten virke litt overveldende med så mange valgmuligheter, men med litt erfaring så går det nesten automatisk. Det er alltid mulig å bare søke litt rundt på det stoffet du jobber med, eller du kan selvsagt kontakt oss så hjelper vi deg med å velge. 👋


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post