Slik rengjør og smører du symaskinen

Lurer du på hvordan du smører og oljer symaskinen din? Lær mer om hvordan du klargjør, renser og smører symaskinen din, hvor ofte dette bør gjøres og andre ting du lurer på her hos oss i Min Symaskin.

Symaskinen din fungerer bedre og lever lengre hvis du smører og rengjør den regelmessig. Den vil lage mindre lyd og holde lengre. De fleste symaskiner krever at du fjerner stoff- og trådrester før du smører den. Det er også viktig at du bruker symaskinolje, og ikke andre oljer. Les gjerne mer i bloggen vår om om symaskinolje og vanlige spørsmål rundt temaet.

Tips! Vær nøye med å tørke av overflødig olje, slik at du unngår oljeflekker på prosjektet ditt!

Symaskin som trenger olje

1. Klargjør symaskinen

Det første du må gjøre er å lese bruksanvisningen. Ulike merker og modeller har ulike instrukser for hvor ofte og hvordan de skal rengjøres og smøres. Det er derfor lurt å lese gjennom instruksjonsboken for å finne ut hvordan du skal rengjøre og olje akkurat din symaskinen.

 • Noen produsenter anbefaler at symaskinen rengjøres hver 10. time den er i bruk. Vi anbefaler at du rengjør og oljer den når du ser at tråd- og stoffrester begynner å samle seg. Noen symaskiner har markeringer for hvor oljen skal påføres, mens andre kun har illustrasjonsbilder.
 • Hvis du ikke finner bruksanvisningen, så vil de fleste moderne symaskiner ha bruksanvisning tilgjengelig på sine nettsider. Det er ofte mulig å bare google seg fram basert på merke og navn. Du kan også spørre din lokale forhandler. Du vil mest sannsynlig bli spurt om maskinens navn, modell og kanskje serienummer.
 • Noen symaskiner er selvsmørende og trengs ikke å oljes. En slik symaskin må fortsatt vedlikeholdes, men du påfører ikke olje selv.

Ta deg god tid. Du må sørge for at du ikke bruker for mye olje. Det er en god idé å bruke to-tre dråper olje og se hvordan det fungerer. Bruk deretter mer. Det kan være smart å legge for eksempel avispapir under symaskinen mens du jobber, slik at du slipper oljesøl.

 • Du bør gå over symaskinen i små seg, del for del. Undersøk først tegningene i bruksanvisningen slik at du forstår funksjonen og navnet på hver del før du påfører olje.
 • Ikke bruk olje på nål, spole, trykkfot eller stingplaten, da dette vil lage oljeflekker på prosjektet ditt.
 • Fjern delene i henhold til instruksjonene i instruksjonsboken.
 • Når du er ferdig med et område på symaskinen, setter du det sammen igjen og går videre til neste del.

Klargjør maskinen for rengjøring. Du bør rengjøre maskinen før du smører den. Slå først av maskinen og koble den fra.

 • Fjern alle ekstra deler av maskinen som vil stå i veien for en grundig rengjøring. Fjern f.eks. deksler, tråd, spolehus, plater og trykkfot.
 • Fjern stingplaten. Hvis maskinen har en spolekrok, må du fjerne den fordi det kan være akkumulert lo der. For sikkerheten er det smart å fjerne nålen.

2. Rengjør symaskinen

Ta en liten, stiv børste. Du bør kunne børste bort lo med den stive børsten. Børst bort så mye tråd- og stoffrester som du kan. Ofte følger disse små rengjøringsbørstene og andre rengjøringsmidler med symaskinen.

 • Hvis du vil nå lo som er vanskelig å fjerne fordi det er hardpakket, kan du prøve å bruke pinsett for å fjerne dem. Det er viktig at du rengjør maskinen grundig før du påfører oljen.
 • Prøv å bruke en myk klut for å tørke av lo eller rester på spolekroken. Noen bruker også rene mascarabørster eller rørkost.

Bruk trykkluft. Du kan rengjøre deler av maskinen med en boks med trykkluft. Det er imidlertid noen forholdsregler som må tas når du bruker trykkluft.

 • Problemet med trykkluft er at det kan blåse lo dypere inn i maskinen. For å redusere dette problemet, hold dysen minst 10 cm unna og spray luft i en vinkel inn i maskinen slik at den blåser lo ut av maskinen i stedet for inn i den.
 • Bruk luften til å rengjøre spolehuset og selve spolehuset. Dette er området hvor spolen fylles opp. Støv som er på vei skal falle ut. Bruk trykkluft til å rengjøre spolehuset også.
 • Rengjør også under stingplaten. Du må skru ut stingplaten. Fjern spolen. Du vil se støv inni den. Spray området med trykkluft. Rengjør alle andre deler som beskrevet i symaskinens instruksjoner.

3. Påfør olje på symaskinen

Kjøp symaskinolje. Du må kjøpe olje som er spesielt designet for symaskiner. Symaskinoljen er klar og kommer i en liten flaske. Symaskinen din kan ha fått en flaske olje da du kjøpte den fra forhandleren eller fra butikken.

 • Du finner denne oljen hos din lokale forhandler, eller for eksempel på Clas Ohlson, Biltema, og lignende. Dette kan ikke sies tydelig nok.
 • Husholdningsolje eller WD-40 fungerer ikke. Symaskinolje har en annen konsistens og andre egenskaper som gjør at den ikke klistrer eller bygger seg opp.

Påfør olje på hver enkelt del. I brukerhåndboken kan du se nøyaktig hvor det skal påføres. Bare noen få dråper er nødvendig.

 • Generelt vil du bli bedt om å presse noen dråper olje på enheten som spolehuset er plassert i.
 • De fleste maskiner vil at du skal olje kroken som er i spolehuset. Dette er sølvringen som spolekroken sitter i. Maskinen din fungerer bedre og blir roligere hvis du drypper olje her fordi de to delene gni mot hverandre.
 • Du kan også bli bedt om å få en dråpe olje på den ytre ringen på spolekroken.

Tørk av overflødig olje. Prøv å unngå å få olje på delene av symaskinen som kommer i kontakt med stoffet. Hvis du imidlertid fortsatt ser olje på trykkfoten eller tallerkenen eller på nålen eller spolen, tørk den av med en klut. Ellers kan oljen ende opp på stoffet og tråden din.

 • Hvis du er uheldig og bruker for mye olje kan du bruk e fuktig klut med litt mild såpe. La det sitte. På den måten vil oljen samle seg. Gjør det igjen. Det kan være nødvendig å gjøre dette noen ganger i løpet av de påfølgende dagene til all ekstra olje ikke lenger er i maskinen.
 • Test maskinen. Før du begynner å sy et nytt prosjekt, må du sy noen sting på et stoff du ikke bryr deg om. Du vil se om det er overflødig olje igjen.

Ta gjerne kontakt med oss i Min Symaskin dersom du lurer på noe. Lykke til!🧵🪡👋

Her følger en video som viser hvordan du gjør dette på en symaskin fra Janome:


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post