Slik syr du skinn og lær med symaskin

Et vanlig spørsmål vi får en hvordan syr man lær og skinn på en symaskin? Er det i det hele tatt mulig å gjøre å gjøre det på en vanlig hjemmesymaskin? Svaret er et absolutt ja!

Enhver hjemmesymaskin av god kvalitet kan sy skinn og lær uten problemer; du trenger bare å gjøre noen enkle modifikasjoner for å gjøre symaskinen din klar.

Kraftig Janome HD9 professional

Trykkfot

En vanlig universalfot vil klistre seg fast i lær, noe som kan skape problemer når du syr. Løsningen er enkel, og det er rett og slett å bytte ut den vanlige trykkfoten med en trykkfot med teflonbelegg eller en rullende trykkfot. Begge deler fungerer utmerket. Les gjerne mer i vår trykkfot-guide.

Det er også en fordel å justere ned trykket på trykkfoten. En overtransportør kan også vær til hjelp for flytte stoffet lettere.

Nåler

Bytt ut dine vanlige synåler med lærnåler. Disse har en spesiell meisel-form og er spesialaget for å trenge gjennom ikke-vevde stoffer som lær, semsket skinn, vinyl og andre stoffer som er vanskelig å sy. Nålen har en spesiell form som borrer seg gjennom lær og som etterlater er permanent hull. Les gjerne mer i vår nåle-guide.

Stinglengden

Man syr med fordel litt lengre sting når man syr skinn og lær. Vi anbefaler at du velger en lengde på rundt 3,5mm, men dette er selvsagt en smakssak.

Tråd

Det er viktig at du unngår å bruke bomullstråd når du syr lær. Disse kan farge og erodere læret over tid. Velg heller tråd laget av polyester eller nylon, og gjerne en kraftig top-stitch tråd for et penere resultat.

Tape, ikke knappenåler

Du bør aldri bruke knappenåler når du syr lær, siden det vil lage permanente hull i stoffet. Her kan du for eksempel bruke dobbeltsidig tape, og det er ikke behov for å fjerne tapen i ettertid, siden det vil bli liggende på innsiden. Dette er vanlig praksis. Tapen har den ekstra fordelen med at sømmonnet ikke glir opp. Alternativt må dette limes i ettertid.

Alternativt kan du bruke wonderclips eller lignende.

Test og planlegg

Det viktigste er at du tester et lites stykke på forhånd, og at du planlegger i forveien. Hvis du gjør de riktige forberedelsene så blir resultatet bra! Husk tålmodighet, og at du må jobbe sakte. Dersom symaskinen er for svak så kan du hjelpe forsiktig til med svinghjulet, men det er selvsagt en fordel med en kraftig symaskin, som for eksempel Janome Easy Jeans 1800, eller Janome HD9 Professional for del virkelig seriøse.


You may also like

Vis alle
Example blog post
Example blog post
Example blog post